javascript:void(0) English for Bank Probationary Officer & Bank Exams : Test 1 : Study Material for Bank PO ~ Bank Exams

English for Bank Probationary Officer & Bank Exams : Test 1 : Study Material for Bank PO


English is a very important section of Bank probationary Officer and Bank Clerk Exams. To provide you better clarity for this section we are now starting preparatory tests specially designed for Bank Exams, we are already providing you quality study material on General Awareness. Now you will also get quality material for all other sections as well. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Directions: Rearrange the following six sentences (A),(B),(C),(D),(E)and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) Basic human needs also include a sense of belongingness, a feeling of control over one’s life.
(B) Motivation and inspiration energize people into action.
(C) Ability to live up to one’s ideals besides all these is also a fundamental need.
(D) This is done not by pushing them in the right direction as control mechanisms.
(E) Such feeling touch us deeply and elicit powerful response.
(F) But it is done by satisfying basic human needs for achievement.

Q 1-Which of the following should be the FIRST statement after rearrangement?
        (a) A                                      (b) B
        (c) C                                      (d) D
        (e) E

Q 2- Which of the following should be the SECOND statement after rearrangement?
        (a) A                                      (b) B
        (c) C                                      (d) D
        (e) E

Q 3- Which of the following should be the FOURTH statement after rearrangement?
        (a) A                                      (b) B
        (c) C                                      (d) D
        (e) E

Q 4- Which of the following should be the FIFTH statement after rearrangement?
        (a) A                                      (b) B
        (c) C                                      (d) D
        (e) E

Q 5- Which of the following should be the SIXTH (LAST) statement after rearrangement?           
        (a) A                                      (b) B
        (c) C                                      (d) D
        (e) E

Directions: In each sentence there is a blank. To fill up the blank, three words are given below the sentence, which are denoted by (i), (ii) and (iii) Find out which one or two or three can be used to fill up the blank and make the sentence meaningfully complete.

Q 6- This is the common…………….followed by employees in many companies.
         (i)   sense
         (ii)  practice
         (iii) outcome
         (a)  Only i                       (b) Only ii
         (c)  Only iii                     (d) i or ii only
         (e)  ii or iii only

Q 7- In such a…………changing scenario, the outdated methods should be dropped.
        (i) fast
        (ii) speed
        (iii) rapidly
        (a) i or ii only                    (b) ii or iii only
        (c) i or iii only                   (d) Any one
        (e) Only i

Q 8- He was the first to…………….this novel method in our factory.
        (i) initiate                         (ii) start
        (iii) implement
        (a) Only i                          (b) Only ii
        (c) Only iii                        (d)  i or ii only
        (e) Any one

Q 9-After spending a small amount on medicines, he refunded the entire………..money to his father.
        (i) remained                        (ii) balance
        (iii) residual
        (a) Only i                            (b) Only ii
        (c) Only iii                          (d) ii or iii only
        (e)  i or iii only

Q 10-It happened inadvertently; he didn’t do it…………..
         (i) deliberately                        (ii) purposefully
         (iii) intentionally
         (a) Anyone                             (b) i or ii only
         (c) i or iii only                         (d) ii or iii only
         (e) None of these

Directions: In each sentence below one word has been printed in bold. Below the sentence, five words/groups of words are suggested, one of which can replace the word printed in bold without changing the meaning of the sentence. Find out the appropriate word/group of words in each case.

Q 11-A very stubborn attitude in life cannot prove helpful.
    (a) uncooperative
    (b) rigid
    (c) unsuitable
    (d) unhelpful
    (e) inapplicable

Q 12-Travel will familiarize you with new customs.
    (a) adjust                       (b) popularize
    (c) satisfy                      (d) influence
    (e) acquaint

Q 13-His appearance was extremely misleading.
    (a) attractive                     (b)depressing   
    (c) deceptive                    (d) sad
    (e) normal

Q 14-He was a cunning businessman.
    (a) crafty                          (b) successful  
    (c) dishonest                   (d) corrupt
    (e) respected

Q 15-The affluence of Hindi film actors has no match.

    (a) handsome appearance    (b) brave action
    (c) healthy phsique                 (d) wealth condition
    (e) intelligent deed


Answers: 1 - b, 2 - d, 3 - a, 4 - e, 5 - c, 6 - b, 7 - c, 8 - e, 9 -b, 10 - c, 11 -b, 12 - e, 13 - c, 14 - a, 15 - d

You may also like this:

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More