javascript:void(0) RBI General Knowledge Questions - Important Questions for Competitive Exams ~ Bank Exams

RBI General Knowledge Questions - Important Questions for Competitive Exams

In this post I am going to provide you important RBI General Knowledge Questions. RBI is the central bank of India and questions on General Knowledge or General Awareness related to Reserve Bank of India are quite often asked in various competitive exams.



1. Reserve Bank of India (RBI) was established in accordance with the provisional of which of the following acts?
(1)  Companies Act,1956
(2)  Banking Regulation Act,1949
(3)  Reserve Bank Of India Act,1949
(4)  Reserve Bank Of India Act,1934
(5)  None of the above
ANSWER: 4, Reserve Bank of India Act, 1949

2. Reserve Bank of India came into existence in:
(1)  April,1934
(2)  April,1935
(3)  April ,1936
(4)  June,1949
(5)  None of the above
ANSWER: 2, April, 1935

3. The RBI was nationalized in:
(1)  1935
(2)  1940
(3)  1949
(4)  1955
(5)  1969
ANSWER: 3, 1949

4. RBI is known as lender of last resort because:
(1)  It has to meet the credit need of citizens to whom no one else is willing to lend
(2)  Banks lend to go to RBI as a last resort
(3)  It comes to help banks in times of crisis
(4)  All of the above
(5)  None of the above
ANSWER: 3, It comes to help banks in times of crisis

5. Which of the following acts governs the RBI functions?
(1)  Banking Regulation Act,1949
(2)  Reserve Bank of India Act,1934
(3)  Foreign Exchange Regulation Act,1973
(4)  The Bankers’ Books Evidence act,1891
(5)  None of the above
ANSWER: 2, Reserve Bank of India Act,1934

6. Which of the following is/are major functions of the Reserve Bank of India?
(1)  Note Issue
(2)  Banker to Government
(3)  Banker’s Bank
(4)  Custodian of Exchange Reserves
(5)  All of the above
ANSWER: 5, All of the above

7. Which of is NOT a function of the Reserve Bank of India ?
(1)  Controller of Credit
(2)  Note Issue
(3)  Banker’s Bank
(4)  Acceptance of deposits from public
(5)  None of the above
ANSWER: 4, Acceptance of deposits from public

8. Which of the following is responsible for the formulation, implementation and monitoring of the monetary policy in India?
(1)  RBI
(2)  SBI
(3)  SEBI
(4)  Ministry of Finance
(5)  None of the above
ANSWER: 1, RBI

9. Headquarters of RBI is located in:
(1)  Bengaluru
(2)  Mumbai
(3)  Lucknow
(4)  Chennai
(5)  New Delhi
ANSWER: 2, Mumbai

10. Which of the following rate is NOT decided by RBI?
(1)  Prime Lending Rate
(2)  Bank Rate
(3)  Repo Rate
(4)  Reserve Repo Rate
(5)  Cash Reserve Ratio
ANSWER: 1, Prime Lending Rate

11. Which of the following is the custodian India’s foreign exchange reserve?
(1)  Ministry of Finance 
(2)  SBI
(3)  SEBI
(4)  RBI
(5)  ICICI
ANSWER: 4, RBI

12. The National Housing Bank (NHB) is wholly owned by:
(1)  NABARD
(2)  Ministry of Finance
(3)  RBI
(4)  SBI
(5)  SEBI
ANSWER: 3, RBI

13. Who has the sole right to issue paper currency in India?
(1)  Reserve Bank of India
(2)  Finance Commission
(3)  Lanning Commission
(4)  Ministry of Finance
(5)  None of these
ANSWER: 1, Reserve Bank of India

14. Which of the following is the oldest organization?
(1)  SIDBI
(2)  NABARD
(3)  RBI
(4)  IDBI
(5)  SBI
ANSWER: 3, RBI

15. Ways and Means is the load of Advances provided by the RBI to:
(1)  State Government
(2)  Central Government
(3)  Commercial Banks
(4)  NABARD
(5)  None of the above
ANSWER: 1, State Government


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More