javascript:void(0) Indian Constitution – Important General Knowledge Questions and Answers – Download in PDF ~ Bank Exams

Indian Constitution – Important General Knowledge Questions and Answers – Download in PDF

Indian Constitution – Important General Knowledge Questions and Answers – Download in PDF
Questions on Constitution of India are quite often asked in the General Knowledge section of various competitive exams such as SSC, UPSC, Railways, PSC etc.

Therefore it is very important to prepare well for this topic i.e. Constitution of India. For the benefits of students first I will give you a brief summary of the important points of Constitution of India. Thereafter I will provide you some of the important objective General Knowledge questions and answers on Indian Constitution.
You can also download questions in PDF. At the end of the post there is a link from where you can download in PDF also.
These important GK questions on Constitution of India will cover topics such as preamble of constitution, history, constituent assembly, important articles, amendment, president’s rule, constitutional power, Indian political system, parliamentary system, legislature, judiciary etc.
A Brief Introduction to Constitution of India:-
  • Indian Constitution is the longest written constitution of any independent nation in the world.
  • The Constitution declares India to be a sovereign, socialist, secular, democratic republic, assuring its citizens of justice, equality, and liberty, and endeavors to promote fraternity among them.
  • At the time of commencement, the constitution had 395 articles in 22 parts and 8 schedules. It consists of almost 80,000 words and took 2 years 11 months and 18 days to build.
  • Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar is widely regarded as the father of the Indian Constitution.
  • The first meeting of Constituent Assembly was held on December 9, 1946.
  • The Constitution was adopted by the India Constituent Assembly on 26 November 1949 and came into effect on 26 January 1950.
  • Idea for a Constituent Assembly for drafting a con­stitution for India was first provided by Bal Gangadhar Tilak in 1895. 
  • Directive Principles of State Policy are contained in Part IV of the Constitution. They were borrowed from Ireland.
  • Fundamental duties are contained in part IV (A). There are ten fundamental duties listed in the Constitution. They were borrowed from Russia.
  • The Vice President is the Chairman of the Rajya Sabha. However, he is not a member of any House.
  • Rajya Sabha has 250 members.
  • Lok Sabha has 547 members.
  • During a state of emergency, the tenure of Lok Sabha can be extended by a maximum of one year.
  • Minimum age for becoming member of Lok Sabha is 25 years and Rajya Sabha is 30 years.
  • Minimum age to be eligible for the post of the President is 35 years.

Objective General Knowledge Questions on Indian Constitution

1. The Indian constitution is regarded as -
(a)  Federal
(b)  Unitary
(c)  Parliamentary
(d)  Federal in form and unitary in spirit
ANSWER - (d)

2.”India, that is Bharat, shall be a union of states,”occurs in which of the following articles of the Indian Constitution?
(a)  8
(b)  7
(c)  6
(d)  1
ANSWER - (d)

3. Fundamental Duties were incorporated in the Constitution of India by the --------
(a)  32nd Amendment
(b)  42nd Amendment
(c)  15th Amendment
(d)  46th Amendment
ANSWER - (b)

4. The President of India is a
(a)  Real Executive
(b)  Titular Executive
(c)  De-facto Executive
(d)  None of these
ANSWER - (b)

5. The President of India is elected indirectly by the Electoral College consisting of the elected members of
(a)  Only Lok Sabha
(b)  Only Rajya Sabha
(c)  Lok Sabha and Rajya Sabha
(d)  Lok Sabha, Rajya Sabha and State Legislative Assemblies
ANSWER - (d)

6. What is the minimum age prescribed for a candidate to be elected to the office of the President of India?
(a)  25 years
(b)  21 years
(c)  30 years
(d)  35 years
ANSWER - (d)

7. The Supreme Court judges are appointed by ------------
(a)  Prime Minister
(b)  President
(c)  Chief Justice
(d)  Lok Sabha
ANSWER - (b)

8. Fundamental Rights are enshrined in the constitution of India in----------
(a)  Part I
(b)  Part III
(c)  Part IV
(d)  Part V
ANSWER - (b)

9. Which of the following is not a Fundamental Right?
(a)  Right against exploitation
(b)  Equal pay for equal pay
(c)  Equality before law
(d)  Right to freedom of religion
ANSWER - (b)

10. The Gandhian principles have been enumerated in the
(a)  Fundamental Rights
(b)  Preamble
(c)  Directive Principles
(d)  Fundamental Duties
ANSWER - (c)

11. An interpretation of the Indian Constitution is based on the spirit of the ----------
(a)  Preamble
(b)  Directive Principles
(c)  Fundamental Rights
(d)  Fundamental Duties
ANSWER - (a)

12. The President of India is not a member of parliament because
(a)  He has to impartial
(b)  It is not required under the Constitution
(c)  His position will be lowered
(d)  He holds an office of profit under  the Government
ANSWER - (d)

13. Who has authority to proclaim Emergency in a state?
(a)  Prime Minister
(b)  President
(c)  Lok Sabha
(d)  Parliament
ANSWER - (b)

14. The financial powers of the President of India are:
(a)  No money Bill can be introduced without his prior consent
(b)  He is responsible for the preparation of Budget
(c)  He appoints the Finance commission
(d)  Both (a) and (c)
ANSWER - (d)

15. Who was the first President of India?
(a)  Dr. Rajendra Prasad
(b)  Dr. S. RadhaKrishnan
(c)  N. Sanjeva Reddy
(d)  Mahatma Gandhi
ANSWER - (a)

16. The ex-officio Chairman of the Rajya Sabha is
(a)  President
(b)  Vice-President
(c)  Prime Minister
(d)  None of these
ANSWER - (b)

17. What is the minimum age prescribed for a candidate for a candidate of vice president of India?
(a)  31 years
(b)  35 years
(c)  25 years
(d)  21 years
ANSWER - (b)

18. The draft of the Preamble was prepared by ----------
(a)  Rajendra Prasad
(b)  Jawahar Lal Nehru
(c)  Dr.B.R.Ambedkar
(d)  None of these
ANSWER - (b)

19. The 42nd amendment came into effect on --------
(a)  1976
(b)  1975
(c)  1977
(d)  1978
ANSWER - (a)

20. Right to Freedom of Religion is guaranteed under the constitution in Articles ---------
(a)  12 - 19
(b)  19 - 21
(c)  25 - 28
(d)  21 - 28
ANSWER - (c)

21. Right to Property is a -------
(a)  Fundamental Right
(b)  Directive Principle
(c)  Legal Right
(d)  Social Right
ANSWER - (c)

22. The Vice President of India is elected by an electoral college consisting of
(a)  Elected members of the Parliament
(b)  Elected members of Parliament and State Assemblies
(c)  Members of both the Houses of Parliament
(d)  Members of Lok Sabha and Legislative Councils
ANSWER - (c)

23. Who was the first Vice President of India?
(a)  Dr. Zakir Hussain
(b)  Dr. S. RadhaKrishnan
(c)  V.V.Giri
(d)  G.S.Pathak
ANSWER - (b)

24. The minimum age (in years) required to become the Prime Minister of India is
(a)  25
(b)  30
(c)  40
(d)  35
ANSWER - (a)

25. India is a federal state because its constitution provides for
(a)  Dual Citizenship
(b)  Dual Judiciary
(c)  Sharing powers between states and centre
(d)  Written Constitution
ANSWER - (c)


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More